Burde alle ha rett til økonomisk trygghet?

Økonomisk usikkerhet påvirker mennesker på veldig mange måter. Har du lite penger, er du alltid bekymret, og det går utover den mentale helsen. Lite penger betyr også at man spiser usunt og økonomiske problemer kan i ytterste konsekvens føre til økt kriminalitet. Burde alle ha rett til å ha en trygg økonomi?

Fattigdom gir økt risiko

Fattigdom øker risikoen for helseplager og selvmord, samt risikoen for vold og kriminalitet. Risikoen for kriminalitet øker spesielt dersom det er veldig store forskjeller mellom innbyggerne i et land eller en by. Da vil de fattige se at de rike lever i overflod, mens de selv sliter, og denne følelsen av urettferdighet kan føre til at mange velger å stjele det de trenger.

Helseplagene som kommer av fattigdom skyldes ofte feilernæring eller store bekymringer. Mange tror at det bare er rike mennesker som er overvektige, men det er faktisk flere fattige som er overvektige, og dette er en trend man finner over hele verden. Hvorfor er der slik? Fordi usunn mat er billigere enn sunn mat. Har man valget mellom å spise sunt eller å spise seg mett, velger de fleste å spise seg mett, og da er det usunn mat som gir mest mat for pengene. De rike har råd til å spise seg mett på sunn mat, og holder seg derfor sunnere og slankere.

Fattige har mer gjeld

Fattigdom gir også økt risiko for angst, depresjoner og selvmord, rett og slett fordi det er vanskelig å hele tiden måtte bekymre seg for om man har nok penger. Har man hus, kan det hjelpe med refinansiering av huslånet. Det kan i hvert fall gi bedre kontroll over økonomien. Men mange fattige har ikke egne hus, og har derfor ikke denne muligheten.

De fattige tar oftere opp forbrukslån, rett og slett for å få endene til å møtes. Og ofte er det snakk om mange lån, fra ulike aktører og til ulike vilkår. Her kan refinansiering hjelpe også de som sliter med gjeld, for ved å samle alle lånene til ett lån, blir det enklere å holde oversikten, og man kan spare penger på renter og gebyrer.

Hvordan løse fattigdomsproblemet?

Dessverre er fattigdom et økende problem også her i Norge, spesielt nå som prisene øker på det meste. Politikere og organisasjoner har ulike forslag til løsninger på problemet, og noen mener at alle burde få en borgerlønn å leve av. Andre mener at borgerlønn ikke ville løse noe som helst. Når man ser på hvor store helsemessige problemer som kommer av økonomisk usikkerhet, ville det kanskje være en god investering for samfunnet å gi alle mer økonomisk sikkerhet. Det er jo også skattebetalerne som betaler når fattige blir syke, og kanskje ville det vært billigere å forhindre fattigdommen og helseplagene den fører med seg.