Den livsviktige mobiltelefonen

Menneskerettigheter på prøve

Det er nok lett å ta menneskerettighetene for gitt i trygge Norge, men det er ikke den virkeligheten veldig mange mennesker opplever i dag. Selv i fredstid forekommer det ofte brudd på grunnleggende rettigheter verden over, og det blir stadig verre å overse dette enten man vil eller ikke. Brudd på menneskerettigheter dokumenteres i økende grad ved hjelp av telefoner fra sivile vitner, og flere må stå til rette etter at mobilvideoer blir publisert i sosiale medier. I områder med urolighet ligger en iPhone og lader mens en fredelig protest planlegges, for så å brukes til å dokumentere overgrep og vold mot uskyldige demonstranter noen timer senere.

I krisesituasjoner har det blitt vanligere å ha tilgang til små kommunikasjonsmidler for å få ut nyheter, informasjon om brudd på menneskerettigheter og for å koordinere nødhjelpsoperasjoner. Telefonen har blitt et livsnødvendig hjelpemiddel i kriseområder verden over, og kontrastene mellom et sønderbombet kvartal og en ung, blodig og støvete mann med en kritthvit iPhone til øret kan være voldsomme.

Den nye journalisten

Det er nok av eksempler de siste årene på at verdenssamfunnet har reagert raskt når modige sivile, barn og voksne, har brukt sin egen telefon til å dokumentere brudd på menneskerettighetene og grusomme krigsforbrytelser. Bruken av sosiale medier har i større grad flyttet nyhetsformidlingen direkte til sentrum av kriger og kriser. Formidlerne er ofrene, pårørende og vitnene som står midt i situasjonen og viser den rå og ekte sannheten om det som skjer rundt dem. Det er vondt å følge med på, men det får rettet oppmerksomheten og dit det er behov på en ny og effektiv måte. Ytringsfriheten er hardt presset i mange områder, men den digitale stemmen er fortsatt noe vanskeligere å legge bånd på. Heldigvis.